A lépesméz
igazi csemege
Jótékony hatásai röviden:
Lásd akácméz.
Tulajdonságai:
A méz természeténél fogva lépesméz, ez volt az első emberi fogyasztású méhészeti termék. A méz tiszta, aranysárga viaszlépbe van bezárva, ahogy azt a méhek előállítják. A lépbe raktározott méz a ma fogyasztható kapható állapotában daraboláson kívül emberi beavatkozáson nem megy keresztül.
A lépesmézet döntő többségében akácmézből árusítják, mert ez a legkevésbbé kristályosodó mézfajta és az akácvirág utánozhatatlan illatát is megtartja.
A légzőszervi megbetegedések kezelésénél (orrdugulás, homloküreggyulladás, szénaláz, stb.) a lépesméz kiváló szolgálatot tesz.
Fogyasztása:
Egy kis harapásnyi lépet megrágva, kinyomva belőle a mézet, a viaszt vagy kivesszük a szánkból, vagy akár le is nyelhetjük. A lépesmézből személyenként max 40-50 g-ot célszerű fogyasztani.
Tweet
A fahéjasméz
Jótékony hatásai röviden:
- gyomorsav
- nátha, megfázás, köhögés
- koleszterinszint
- infarktus
- erek rugalmassága
- ízületi kopás
- fájós fog
- húgyhólyag, húgyutak fertőzés
- immunrendszer erősítő
- gyomorfájdalmat, gyomorfekély
- ekcéma, övsömör, bőrfertőzés
- csökkenti a súlyt
- pattanások
Tulajdonságai és fogyasztása:
- A fahéj mézzel keverve megakadályozza a gyomorsav túlzott termelődését.
- Tudósok rájöttek, hogy a méz tartalmaz olyan természetes anyagokat, amelyek a nátha baktériumtörzseit megölik, így ha gyakran megfázik, három napon keresztül naponta háromszor egyen egy kiskanál fahéjas mézet. Gyógyítja a megfázást, a krónikus köhögést és megtisztítja a légcsövet.
- Rendszeres fogyassza csökkenti a koleszterinszintet, és véd az infarktus ellen. Akik már átestek infarktuson, és rendszeresen fogyasztják ezt a keveréket, nagy az esélyük arra, hogy következő roham nem, vagy csak később következik be. Ezen kívül könnyíti a légzést és erősíti a szív munkáját. A méz és a fahéj visszaadja az erek rugalmasságát. Amerikában előszeretettel használják azoknak a betegeknek a gyógyítására, akiknek koruk miatt ereik már nem annyira rugalmasak.
- Az ízületi kopásban szenvedő betegek reggel, délben és este 1 pohár meleg vízbe tegyenek 2 kiskanál fahéjas mézet. A krónikus artritisztől is megszabadulhatnak, ha rendszeresen fogyasztják.
- 5 kiskanál fahéjas mézet, naponta háromszor tegyen a fájós fogra. A fájdalom elmúlik.
- 2 kiskanál fahéjas mézet keverjen össze 2 dl forró vízzel. Két órán belül 10 százalékkal csökkenti a koleszterinszintet. Naponta 3-szor alkalmazva, a krónikus magas koleszterinszint lecsökken. A mindennapos méz fogyasztása, megakadályozza a koleszterinszint emelkedését.
- 1 pohár langyos vízbe tegyen 2 kanál fahéjas mézet, megszünteti a húgyhólyag és a húgyutak fertőzését.
- A fahéjas méz rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, védi a szervezetet a vírusok, baktériumok ellen. A mézben nagyon sok vitamin és vas van. Rendszeres használata erősíti a fehér vérsejteket a baktériumokkal és a vírusokkal folytatott harcban.
- A fahéjas méz gyógyítja a gyomorfájdalmat és megakadályozza a gyomorfekély kialakulását.
- Egy kevés fahéjas mézzel lefekvés előtt kenje be a pattanásokat, hagyja hatni néhány percig, majd mossa le meleg vízzel. Ha naponta elvégzi ezt a műveletet, egy héten belül eltűnnek a pattanások.
- A méz-fahéj páros gyógyítja az ekcémát, az övsömört és a bőrfertőzés minden formáját.
- Reggel éhgyomorra fél órával a reggeli előtt, este pedig lefekvés előtt igyon meg egy mézes fahéjas italt. Rendszeres fogyasztása csökkenti a súlyt a rendkívül kövérek esetében is, még akkor is megakadályozza a zsír lerakódását, ha nagyon zsíros ételeket fogyaszt.
- A testi erőt legjobban, a mézben lévő cukor regenerálja. A mézet és fahéjat fogyasztó idős emberek erősebbek és mozgékonyabbak. Ha délután három óra körül fogyasztunk el ilyen italt, egy héten belül helyreáll a szervezet vitalitása.
Mézes fokhagyma
"Az ókori népek egy gerezd fokhagymát amulettként hordtak a betegségek ellen"
Jótékony hatásai röviden:
- érelmeszesedés ellen
- Candida fertőzések
- meghűlés, nátha, torokgyulladás és influenza esetén
- antibakteriális
- jó immunerősítő
- véralvadásgátló
- vérnyomáscsökkentő
- erős gyulladásgátló, antibiotikus hatással is bír
Tulajdonságai:
A hagymagumó alliint és alliináz nevű enzimet tartalmaz. Az alliinből a sejtsérülés hatására – melyet a hagyma megvágásával érünk el - alliináz hatására különböző vegyületek képződnek, mint allicin, számos szulfid, melyek a fokhagyma jellegzetes szagáért felelősek. Ezenkívül megtalálhatók még benne kéntartalmú peptid származékok, B- és C-vitamin és flavonoidok.
A fokhagyma antibakteriális és gombaellenes hatása révén légúti megbetegedések és a Candida albicans okozta fertőzések kezelésében használatos, továbbá tágítja az ereket is. Rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló- és vérnyomás csökkentő. Főbb hatásai közé sorolandó még az antibakteriális, nyálkaoldó hatás. A népi gyógyászatban meghűléses betegségeket is gyógyítanak vele. A fokhagyma baktérium ölő hatásának köszönhetően tisztítja a szervezetet. Enyhíti a menstruációs görcsöket.
A fokhagyma helyi antibakteriális hatást fejt ki, segítségével elmúlik az orrdugulás, javul az étvágy
Fogyasztása:
Náthás időszakban hetente legalább egyszer együnk 1-2 gerezd fokhagymás mézet. A fokhagyma egyszerre csökkenti az orrdugulást a hörgőkben, kitisztítja az orrot, és enyhíti a torokfájást is. Ezeket a hatásait a benne lévő kénnek köszönheti, mely jellegzetes szagát és ízét is adja. A méz természetes antibiotikumot tartalmaz.
Megbetegedés esetén fogyasszunk 1-2 gerezd fokhagymát annyi mézzel, ami egy teáskanálon vele jön naponta 4-5-ször ismételve, hiszen ez a legjobb természetes antibiotikum, 2-3 nap alatt kitakaríthatja a kórokozókat a szervezetből.
Kellemes íze van, édes, némi fokhagyma aromával. Emellett főzéshez is felhasználható, összetörve megkenhetjük vele a grillezendő húsokat,gyümölcsös mártásokban húsételek kísérője lehet. De magában is megállja a helyét. A variációk száma végtelen.
Tweet
A Csipkebogyós méz
Jótékony hatásai röviden:
- immun erősítő
- erősíti fehérvérsejteket a vírusok, baktériumok ellen
Tulajdonságai:
A méz és a csipkebogyó rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, védi a szervezetet a vírusok, baktériumok ellen. A mézben nagyon sok fontos vitamin van, a csipkebogyóban magas a C vitamin tartalom. Rendszeres használata erősíti a fehérvérsejteket a baktériumokkal és a vírusokkal szemben folytatott harcban.
A csipkebogyót azért keverik a kiváló magyar mézekbe, hogy a szervezetre gyakorolt jótékony hatásaikat együtt tovább erősítsék.
A méz kristályosodhat, de ez nem befolyásolja a minőséget. Tárolás: száraz, sötét, hűvös helyen.
Fogyasztása:
Önmagában vagy teába is fogyasztható, emellett ételízesítőként is kiváló, de 1 teáskanál Csipkebogyós mézet tetszőleges folyadékban is elkeverhetünk.
Tweet